wtorek, 27 października 2015

saharoza ,badania



,,Na dzisiejszym kółku  badałyśmy czy saharoza ma wpływ na rozwój drożdży.
Problem badawczy: Czy saharoza wpływa na intensywność fermentacji drożdży.
Hipoteza: Saharoza wpływa na intensywność fermentacji drożdży.
Przygotowanie do obserwacji: dwie kolby stożkowe,trochę drożdży, ciepła woda, cukier, 2 gumowe korki, pipeta, trochę waty, 2 rurki gięte szklane, zlewkę, bagietkę i wywar z czerwonej kapusty.
Doświadczenie:  Do zlewki wrzucamy część drożdży i wlewamy wodę. Mieszamy energicznie bagietką aż uzyskamy brązowawą mętną ciecz, którą wlewamy do jednej z kolb i zatykamy ją gumowym korkiem. do zlewki wrzucamy kolejną porcję drożdży, wlewamy wodę lecz tym razem dosypujemy 5-6 łyżeczek cukru i mieszamy bagietką. Uzyskaną ciecz wlewamy do drugiej kolby i także zatykamy gumowym korkiem.Do otworów w korkach wtykamy rurki dość głęboko i potrząsamy lekko kolbami. Do rurek wlewamy pipetą trochę wywaru z czerwonej kapusty, i każdą rurkę zatykamy watą.
Obserwacje: W próbie z cukrem zaczęły ulatniać się pęcherzyki powietrza, a wywar z czerwonej kapusty nabrał różowej barwy. W próbie bez cukru nic nie zachodzi.
Wniosek: Saharoza ma wpływ na intensywność fermentacji drożdży.
Analiza hipotezy: Hipoteza była prawdziwa."

Maria Spruch 1a gimnazjum

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz